Overslaan en naar de inhoud gaan

Binnenstedelijke infra

Kort gezegd is het doel van Verkeerskundig Ontwerpers om de openbare ruimte zo optimaal mogelijk in te richten. Het is daarbij van belang om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen omtrent wet- en regelgeving en kunnen werken in multidisciplinaire teams te werken.

Als Verkeerskundig Ontwerper moet je met name rekening houden met de uiteenlopende kenmerken en belangen van de eindgebruikers en projectleden. Het is telkens weer een uitdaging om alle belangen goed met elkaar te verenigen.

Sander Korver

Om tot een gedragen inrichting van de openbare ruimte te komen moet je als Verkeerskundig Ontwerper binnen project altijd samenwerken met verschillende vakdisciplines en belanghebbenden (bewoners, bedrijven en de politiek).

Daarbij stel ik mezelf altijd de vraag: Hoe zal men zich gedragen in 'mijn ontwerp'? Tegelijkertijd is het continue kijken waar de speelruimte zit. Waar ligt mijn ondergrens? En waar ligt die van de ander? Maar ook: Welke middelen kan ik inzetten om de openbare ruimte veilig, bruikbaar en leefbaar te maken?
Soms zijn het grote vraagstukken waarover je als Verkeerskundig Ontwerper nadenkt. De ontsluitingsstructuur van een woonwijk met duizenden woningen is daar een voorbeeld van. Echter, komt het ook voor dat je een discussie voert met de landschapsarchitect over de breedte van een trottoir.

De afwisseling tussen macro- en microniveau, waarbij de ene niet meer of minder belangrijk is dan het ander, vind ik fascinerend aan mijn beroep. Een leuk en interessant proces, maar ‘de echte kick’ krijg ik wanneer het ontwerp is gerealiseerd en mensen daadwerkelijk gebruik gaan maken van wat ik bedacht heb.

Zaandijk fietsrotonde Zaandijk fietsrotonde
Zaandijk fietsrotonde Zaandijk fietsrotonde

In de afgelopen 21 jaar heb ik al heel wat projecten mogen uitvoeren. Op dit moment ben ik betrokken bij het uitbreidingsplan ‘De Zuidlanden’ voor de Gemeente Leeuwarden. Mijn bijdrage varieert van de uitwerking van de (hoofd)fietsstructuren tot het oplossen van de parkeerproblemen en het meedenken over de definitieve inrichting van de woonomgeving. Een ander recent project was de herinrichting van de J.J. Allanstraat in Westzaan. Het groot onderhoud was aanleiding om de inrichting van de openbare ruimte een impuls te geven en tegelijkertijd de knelpunten van de bewoners op te lossen.

Cruciaal in mijn vakgebied

Technisch inzicht én inlevingsvermogen zijn essentieel. Je moet niet alleen weten welke constructies mogelijk zijn, maar ook begrijpen welk beeld een stedenbouwkundige voor ogen heeft. Wat wil hij of zij wil bereiken met de tracés en inrichtingsideeën?

Ik merk daarnaast dat leefbaarheid een steeds grotere nadruk krijgt in mijn vakgebied. De fietsstraat is bezig met een enorme opmars in de steden én dorpen. De automatisering neemt verder toe en voertuigen die communiceren met verkeerslichten en parkeergarages zijn straks de normaalste zaak van de wereld.”

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe jobs en ander nieuws!