Overslaan en naar de inhoud gaan

Engineering

Bij het ontwerpen en bouwen van (technische) structuren - zoals machines, apparaten en systemen - komt wetenschappelijke, wiskundige en praktische kennis om de hoek kijken. ManEngenius heeft diverse specialisten, waaronder Jeroen Holla, in huis die zich hebben ontwikkeld binnen deze tak van sport.

Het is een fascinerende en veelbewogen sector waar een grote veelzijdigheid aan op maat gemaakte installatietypes aan te pas komt. Dat maakt het voor een engineer natuurlijk extra interessant.

Jeroen HollaTechnisch Specialist

Binnen deze expertise komen uiteenlopende zaken aan bod, van drinkwater tot afvalwater, intern transport tot ‘railway-applicaties’ en olie tot gas. Zo houd ik me bijvoorbeeld bezig met het maken van berekeningen waarmee je kunt bepalen welk installatietype de beste ‘total cost of ownership’ geeft. Ik kijk dan onder andere naar de levensduur van de installatie. Dat wordt meestal gedaan op basis van energieverbruik en energieverliezen. Maar ook de instrumentatie voor het productieproces en de RAMS-methode zijn zaken waar ik me mee bezighoud. 

De grootste uitdaging is om mensen mee te nemen in het veranderingsproces, omdat de belangen van mensen nou eenmaal niet altijd gelijk zijn. Daarnaast staan financiën vaak recht tegenover productie en onderhoud, waardoor in negen van de tien gevallen een spanningsboog ontstaat tussen de verschillende functies. Dat maakt de uitdaging extra spannend. Mijn doel is om iedereen te helpen, zonder de veiligheid van mens en milieu tekort te doen en iedereen te respecteren in zijn of haar denken.

Wat ik het leukste van mijn werk vind? Het uitvoeren van een totaalproject. Dit omvat zoveel verschillende vakdisciplines, die allemaal gevoed dan wel bestuurd worden. Deze complexe combinatie maakt het extra uitdagend om een zo goed mogelijke oplossing te 'engineeren' of voor te leggen aan je klant. Een simpele oplossing in het ene vakgebied kan bij een ander juist tonnen aan kosten schelen.

Opdrachtgevers raken er steeds meer van doordrongen dat vooraf engineeren geen overbodige luxe is. Dat later aanpassen veel meer kost dan het in één keer goed te doen. Ook zie je dat steeds meer installaties vaker online worden beheerd. Deze ontwikkeling brengt uitdagingen met zich mee, want de club van hackers wordt steeds brutaler. Een klein foutje in je beveiliging kan catastrofale gevolgen hebben voor je continuïteit.

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe jobs en ander nieuws!