Overslaan en naar de inhoud gaan

Machine- en apparatenbouw

Van waterzuiveringsinstallaties tot medische toepassingen: machines worden voor zeer uiteenlopende doeleinden ontwikkeld en vaak op maat gemaakt. Het ontwerpen en produceren van machines en apparaten vraagt dan ook specifieke technische kennis waarbij je ook de nodige creativiteit in huis moet hebben.

Ik heb bijna 6 jaar lesgegeven als docent wis- en natuurkunde op een middelbare school, maar miste de productieomgeving. Ik besloot daarom terug te keren naar waar ik vandaan kwam. Achteraf een goede keus, want lesgeven is leuk, maar zelf dingen maken is nog véél leuker.

Rob van der KnaapEngineer

Nu teken en construeer ik machines voor industriële toepassingen. Daarnaast fungeer ik als vraagbaak voor Junior Engineers, heb ik veel contact met toeleveranciers om technische oplossingen door te spreken en stuur ik de uitvoering aan. 

De afgelopen jaren heb ik écht van alles ontworpen: blus- en sprinklersystemen voor grote hallen, professionele wasinstallaties voor de industrie, sterilisatieapparatuur, pipings, silo’s, nylonbewerkingmachines enzovoorts.

Het innoveren en het creatieve aspect van machinebouw spreken mij enorm aan. Wanneer je bijvoorbeeld een compleet nieuwe stikstofomkasting moet ontwerpen, houd je je bezig met dingen die nog nooit eerder zijn ontwikkeld. Dat zijn toch wel de meest uitdagend projecten, die waarbij je van tevoren sceptisch bent en dan tóch een oplossing vind. Zo heb ik een parametrisch model mogen maken voor een waterzuivering, waardoor het mogelijk werd de engineeringtijd voor het ontwerp met 80% te reduceren. Fantastisch toch?!

3D-tekeningen en 3D-printers zijn waardevolle tools die helpen bij het ontwerpproces. Naast technische kennis moet je dus ook de nodige kennis van ICT en diverse applicaties in huis hebben om het werk goed uit te kunnen voeren.

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe jobs en ander nieuws!