Overslaan en naar de inhoud gaan

Risicomanagement

Risicomanagement speelt een steeds belangrijkere rol binnen bouwprojecten. Onze specialisten werken volgens de RISMAN-methode en hebben hiermee inmiddels veel ervaring mee opgedaan binnen uiteenlopende projecten. Hierdoor weten ze hoe belangrijk het is dat iedereen binnen het team het belang van risicomanagement omarmt en daarbij hetzelfde uitgangspunt hanteert. Wanneer je het voor elkaar krijgt dat alle medewerkers de toegevoegde waarde ervan inzien, heb je al een belangrijke eerste stap gemaakt.

Wat ik het mooiste vind van risicomanagement? Dat je écht bij kunt dragen aan het proces, mensen verder helpt en waardering terugkrijgt wanneer je inspanningen zijn vruchten afwerpt.

Corneel BosmanRisicomanager

Als Risicomanager is het mijn taak om risico’s continu expliciet te maken en te beheersen. Dat betekent dat je kritisch mag zijn en mag uitdagen. Sterker nog; dat is een vereiste in mijn functie. Gelukkig is dat een rol die goed bij mij past. Zolang je het opbouwend doet en ervoor zorgt dat men het belang ervan inziet, wordt het meestal vrij snel geaccepteerd.

Wanneer Risicomanagement niet binnen het team gedragen wordt ben je bij voorbaat kansloos, want je moet het écht samen doen. Dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste, alléén dán kun je risico’s bespreekbaar maken. Door ze vervolgens duidelijk te identificeren en helder te benoemen, maak je de verschillende risico’s ‘in de hoofden’ van de projectteamleden inzichtelijker en ontstaat vanzelf een sterk bewustzijn binnen de projectorganisatie. 

Door vervolgens de risico's binnen het project geregeld en met vastgestelde tussenpozen ‘levend te houden’, zorg je ervoor dat de aandacht niet verslapt. Dat kan soms vrij lastig zijn, want men is vaak met veel dingen tegelijkertijd bezig.

Het RISMAN-systeem helpt om het gehele proces in goed banen te leiden, maar laat ook veel ruimte over voor eigen interpretatie. Iedereen doet het net weer even anders, daarom is het van belang om de kaders van tevoren goed af te bakenen.

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe jobs en ander nieuws!