Overslaan en naar de inhoud gaan

Contractmanagement

Om de risico’s te beheersen die kunnen ontstaan tussen opdrachtgever en de markt - is een goed beheer van contractmanagement essentieel. De Contractmanager is verantwoordelijk voor alle contacten en contracten van de verschillende marktpartijen en zorgt er mede voor dat een bouwproject binnen de afgesproken tijd, begroting en kwaliteitstandaard wordt afgerond.

Als Contractmanager heb je vele petten op. Je bent de ene keer de scherpe onderhandelaar, dan weer de kritische bewaker, dan weer een teamspeler.

Teun BakkerContractmanager

Ik ben met name gespecialiseerd in infraprojecten voor de overheid. Meestal werk ik in de Provincie Noord-Holland. Zoals recentelijk in Oosthuizen. Hier moest een oude brug vervangen worden die nog dateert uit 1915.

De brug loopt dwars door het dorpje, was te laag en te smal gebouwd, en aan het einde van zijn levensduur. Een mooi moment om dit meteen aan te pakken. Mijn verantwoordelijkheid was met name het beheren van de verplichtingen die middels een UAV-gc contract zijn vastgelegd. Daar hoort bij dat je eventuele risico’s zoveel mogelijk probeert te vermijden, de kosten bewaakt (en waar mogelijk reduceert) en de probeert de effectiviteit te optimaliseren.

Een ander recent project was een pilot voor een lichtgewicht fietspad, gemaakt van olifantsgras en glasbeton. Dit deden we samen met Vervoerregio Amsterdam en gemeente Waterland en de leverancier Biobound. Uit de pilot moest blijken in hoeverre het mogelijk is deze innovatieve techniek toe te passen op een zachte veengrond. Om verschillende redenen was dit helaas geen groot succes. We hebben wel veel nieuwe inzichten gekregen. Inmiddels is er een stuk van 50 meter vervangen door een nieuwe versie, we zijn benieuwd of die wel aan de verwachtingen voldoet. 

Je merkt dat de overheid steeds vaker de verantwoordelijkheid naar zich terugtrekt. De tijd van het ‘loslaten’ en zoveel mogelijk ‘aan de markt overlaten’ (en bedrijven voor alle risico’s op laat draaien) wordt langzaam maar zeker teruggedraaid. Wat mij betreft een gezonde ontwikkeling die niet snel genoeg kan gaan.

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe jobs en ander nieuws!