Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzame mobiliteit Zuidas

Verkeerskunde Omgevingsmanagement Projectmanagement

Een Amsterdamse wijk waarbij de hoogbouw plaats biedt aan meer dan 1500 nationale en internationale bedrijven, dat is Zuidas. Tenminste dat is wat voornamelijk zichtbaar is vanaf de A10. Maar er is meer. Zoals de doorontwikkeling op het gebied van wonen en werken. Waarbij de bouw van de Zuidasdok naar verwachting een gigantische impact op de bereikbaarheid heeft. Hoe zit het dan met de mobiliteit van al die mensen in Zuidas? Daar weet onze collega Maryse de Oliveira Martins, Projectmanager duurzame mobiliteit Zuidas, alles van.

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Omdat het gebied blijft door ontwikkelen en het steeds drukker wordt op de weg en in het OV, hanteert de gemeente een ontmoedigingsbeleid om met de eigen auto naar Zuidas te komen. Om reizigers te stimuleren flexibeler en duurzamer te reizen, is er een pakket aan maatregelen om te zorgen dat er voldoende alternatieven zijn voor de eigen auto. Zo is een MaaS dienst ontwikkeld waarmee je eenvoudig een reis met OV en deelvervoer of taxi kunt plannen, boeken, reizen en betalen in 1 app. Daarnaast zijn er voldoende deelfietsen –scooters en elektrische deelauto’s in het gebied aanwezig en worden de reizigers geholpen met het boeken van hun reis op rustige momenten om zo de drukke spits te mijden.

De gemeente doet dit niet alleen. In het samenwerkingsverband ‘Van A tot Zuidas’ werken meerdere partijen uit de publieke en private sector samen om te zorgen dat mensen anders en duurzamer gaan reizen. Projectmanager Maryse vertelt: ‘Alle activiteiten gericht op gedragsverandering richting duurzame mobiliteit worden verzameld en afgestemd op het platform ‘van A tot Zuidas’. Naast coördinatie van het programma zorg ik ervoor dat wat wij doen, aansluit op de behoefte en de wensen van de bedrijven. En andersom dat werkgevers weten wat wij doen. Ik ben overtuigd van de impact van duurzame mobiliteit want mobiliteit zorgt voor een groot deel van de totale CO uitstoot.’

Wie is Maryse?

Net zoals bijzonder als haar naam is, heeft Maryse ook een bijzondere achtergrond. ‘In mijn jonge jaren kreeg ik na mijn afstudeerstage een baan aangeboden bij een Amerikaans bedrijf in de conferentiebranche. In deze enorm commerciële omgeving werd ik erg ongelukkig en ik realiseerde gauw dat ik niet in de wieg was gelegd voor pure commercie. Vanaf toen besloot ik om werk te gaan doen met betekenis en maatschappelijke relevantie. Ik ben me gaan herbezinnen en ging politicologie studeren. Na deze studie heb ik twee jaar in Ghana gewerkt  als Omgevingsmanager voor een internationaal bedrijf in de watersector. Zodoende ben ik in de internationale samenwerking gerold en daar heb ik geleerd om met publieke en private partners programma’s op te zetten. Ik haal veel plezier en energie uit het samenwerken met partners met uiteenlopende belangen en samen complexe uitdagingen aan te gaan.

In 2015, ten tijde van het Klimaatakkoord van Parijs, besloot ik om in de duurzaamheid sector te gaan werken. Zo ben in de duurzame mobiliteit terecht gekomen en vanaf 2018 is de Zuidas in Amsterdam mijn werkplek.’

Maryse
Maryse

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe jobs en ander nieuws!